Støttekonsert for Ukraina

Søndag 13. mars kl. 13: Våre tanker går til det ukrainske folket som er blitt offer for et brutalt og ulovlig angrep fra Putins Russland. Vi har derfor endret programmet for konserten «Britten og regnbuen» og billettinntektene vil nå i sin helhet gå til humanitær bistand i Ukraina. 

Kjøp billetter her

Baryton Magnus I. Kjelstad fremfører musikken sammen med Christian Grøvlen på klaver.  

Ondskap, mørke – og fredsaktivisme 

Benjamin Britten var en av forrige århundres største komponister. Med sangsyklusen Songs and Proverbs of William Blake utforsker Britten et bunnløst mørke, og konfronterer seg selv og lytteren med all ondskapen i verden. Utvalget av tekster til sangsyklusen ble gjort av tenor Peter Pears, som både var hans livspartner og muse. Deres forhold har mange likhetstrekk med Nina og Edvard Griegs personlige og kunstneriske relasjon.   

Britten var også uttalt pasifist, sammen med Pears. Britten skrev flere stykker som direkte opponerte mot krig. Han var medlem av flere pasifistiske organisasjoner og støttet kampen for atomnedrustning. 

Sæveruds musikk som motstandskamp 

Maktovergrepene og grusomhetene som ble utført under andre verdenskrig utløste både raseri og skapertrang hos Harald Sæverud.  

Slåtter og stev fra Siljustøl, op. 22 ble komponert i 1943 og er både en lament og en protest over krigshandlingene. Kjempeviseslåtten, som avslutter suiten, er tilegnet «Heimefrontens store og små kjempere». Verket har blitt stående som det musikalske symbolet på motstandskampen og ble et uttrykk for Sæveruds raseri mot den tyske okkupasjonsmakten.  

Til denne konserten blir stykket tilegnet de ukrainske forsvarsstyrkene som kjemper for retten til å leve i et fritt demokrati.  

Til slutt framføres et utvalg sanger fra sangsyklusen «Regnbuen», med tekster av André Bjerke (1918-1985). «Regnbuen» utforsker tanken om at «alle er alene», som Bjerke skriver i syklusens første dikt, og menneskers lengsler. Stykket ble skrevet av Christian Grøvlen for fire sangere til Bjerkes 100-års dag i 2018. Denne gangen skal utvalgte stykker fra verket fremføres av Magnus I. Kjelstad.

Skeivt kulturår 2022 

Konserten er en del av Skeivt kulturår vil Kode. Gjennom året vil vi utforske musikk av normbrytende komponister gjennom tidene. 

Program 

Benjamin Britten (1913-1976): Songs and proverbs by William Blake, op. 74 

Harald Sæverud (1897-1992): Slåtter og stev fra Siljustøl, Suite 2, op. 22 

Mykola Lysenko (1842-1912): Esquisse in modo dorien (1899) 

Pjotr Tchaikovsky (1840-1893): Fyrst Jeletzkijs arie, fra Spardame 

Christian Grøvlen (1990): Regnbuen (Tekst: André Bjerke)  
På jorden et sted 
Tornerose 
Berceuse 

Kjøp billett

  • Søndag 13. mars 2022