Slik blir utstillingshøsten!

Samfunnskritiske og grenseoverskridende arbeider av Paul McCarthy og en storstilt utstilling viet Nikolai Astrup er blant høydepunktene på KODE denne høsten.

– Publikum kan glede seg til å bli både forført, opprørt, provosert og forarget, sier direktør Petter Snare.

Programmet spenner fra forskningsbasert utstilling om Astrup og bergenske mellomkrigskunstnere, til den første store utstillingen av den amerikanske kunstneren Paul McCarthy (f. 1945) i et norsk museum.

– Med ekstraordinære bevilgninger til kunstinnkjøp fra Kulturdepartementet under pandemien, ser jeg også frem til å vise hva vi har samlet på de siste to årene, sier Snare.

Se hele utstillingsprogrammet her

Rå vestlandsnatur og den franske arven

Verk fra KODEs samling av Nikolai Astrup har i år vakt stor suksess i USA under tittelen «Visions of Norway». Nå returnerer kunsten til Vestlandet for den storstilte utstillingen «Rå natur» som åpner 15. oktober.

– Dette blir den største Astrup-utstillingen på lenge i Bergen med nær hundre verk. Publikum kan glede seg til et gjensyn med kjente, men også helt nyoppdagede arbeider, sier Snare.

Utstillingen er kuratert av den britiske kunsthistorikeren MaryAnne Stevens.

12. november åpner utstillingen «Bergensmalere i Paris 1920» kuratert av kunsthistorienestor Gunnar Danbolt. Den tar for seg hvordan syv norske kunstneres opphold hos franske André Lhôte (1885–1962) skulle komme til å prege kunstlivet i Bergen i mellomkrigstiden.

Til utstillingen har KODE gjort flere innkjøp for å styrke samlingen av denne viktige perioden i Bergens historie.

Verdenspremiere: Paul McCarthy soloutstilling

I KODEs utstillingsrekke med sentrale amerikanske kunstnerskap, er det i høst klart for en levende legende når en omfattende presentasjon av kunstneren Paul McCarthy åpner 19. november.

Med sterkt samfunnskritiske og grenseoverskridende verk har McCarthy skapt avsky, protester og debatt i USA siden slutten av 1960-årene. Han er kjent for å blande groteske og voldelige utrykk med symboler fra populærkultur og konsumindustri.

– Alle verkene i utstillingen er nyproduserte for Bergen og speiler samtiden på en helt egenartet måte, sier Snare.

Utstillingen består av en videoinstallasjon i et spesialbygget rom, en performance, og et bredt utvalg tegninger og skulpturer. Kurator er Philip Larratt-Smith.

Norsk samtidskunst: Nyervervelser

3. desember åpner den omfangsrike samlingsutstillingen «First the Good News».

For KODE har pandemiens ekstrabevilginger gitt en firedobling av innkjøpsbudsjettet, og for første gang en mulighet til å gjøre brede innkjøp fra samtidskunstscenen. Verkene er først og fremst innkjøpt fra lokale visningssteder og kunstnere tilknyttet Vestlandet.

– Vi har gått kritisk til verks for å identifisere mangler og skjevrepresentasjon i samlingene, sier Snare.

Et stort utvalg av det som er ervervet gjennom innkjøp, deponi og gaver de siste årene vil vises. Blant annet installasjoner av Siri Aurdal og bergenskunstner Toril Johannessen, malerier av Ida Ekblad, sentrale rettstegninger av Esther Maria Bjørneboe og kunst av samiske Britta Marakatt-Labba.

Publikumssuksessen «Paul Cézanne: Mesterverk fra the Courtauld» vises også utover høsten, frem til 12. oktober.

Se hele utstillingsprogrammet her