Ny utstilling: Nikolai Astrup. Rå natur

Velkommen til den mest omfattende Astrup-utstillingen på lang tid, med nyoppdagede verk og betydelige innlån, i tillegg til kjente verk fra samlingen.

Intense farger, banebrytende grafikk og fortryllende landskapsbilder: En helt ny utstilling av Nikolai Astrup vises på KODE i høst. Her presenteres nyoppdagede verk, betydelige innlån, i tillegg til kjente verk fra samlingen.

Nikolai Astrup har i sommer hatt stor suksess i USA. Utstillingen «Visions of Norway» ved Clark Art Institute i Williamstown, USA trakk 40.000 besøkende og vakte begeistring hos amerikanske kritikere.

Om utstillingen

Nå vender verkene tilbake til Norge for en omfattende utstilling med nær hundre verk, både kjente motiver og nyoppdagede.  Utstillingen viser Astrups intense farger, hans banebrytende grafikk og de fortryllende landskapsbildene, som bugner av folketro og lokalkultur.  

Nikolai Astrup er velkjent for sine fargesterke malerier og tresnitt med motiver fra naturen på hjemstedet i Jølster. Han var en innovativ kunstner og utstillingen viser hele bredden i kunstnerskapet, både maleri og grafikk, men også Astrups kunstneriske arbeid med gården og hagen hjemme i Jølster.

Sentrale tema er erindringsmotivene fra prestegården på Ålhus og de intime skildringer fra hjemmet på Sandalstrand, som i dag er kjent som Astruptunet. Her dyrket kunstneren nyttevekster for å livnære sin store familie, samtidig som han brukte plantene som motiver i bildene sine.

Fakta om utstillingen:

Utstillingen er et samarbeid mellom Clark Art Institute i Williamstown, USA, KODE Kunstmuseer og komponisthjem, Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm og Sparebankstiftelsen DNB. Stiftelsen er eier av den store Nikolai Astrup-samlingen som er deponert ved KODE.

Utstillingen er kuratert av den anerkjente britiske kunsthistorikeren MaryAnne Stevens, som i flere år har lagt ned et stort arbeid i å introdusere Nikolai Astrup for et internasjonalt publikum.

Utstillingen skal reise videre og vises i Stockholm fra februar 2022.

PRAKTISK INFORMASJON

Utstillingen vises i KODE 1.

Utstillingsperiode: 15. oktober 2021 – 23. januar 2022.

Katalog for utstillingen kan kjøpes i resepsjonen.

  • 15 okt 2021 til 23 jan 2022
  • Kode 1
  • 150/100/0 *

* Adgang alle Kode museer i 2 dager. Voksne 150,- / Studenter 100,- / Barn under 18 år 0,-